lauantai 7. tammikuuta 2012

Vanhoina hyvinä aikoina


Löysin Suomalaisen kirjakaupan alemyynnistä viehättävän teoksen "Mielikuvia ja mietteitä menneistä ajoista" Urpo Martikaiselta. Johan oli kauniita ja lämminhenkisiä akvarellejä ja tekstejä nostalgisista miljöistä entisajan Suomesta. Vaikka mielellä elän nykyaikaa niin ehdottomasti nostalgisten muistojen  ja entisaikojen kauneuden ympäröimänä.  Mun on pakko kuvata tänne blogiin yksi kaunis akvarelli ja lainata siihen liittyvä teksti: 

"Piipusta tupruava savu, palavasta tuohesta ja koivuhalosta kuuluva kotoisa rätinä uunissa, koiranputken kukinnan tuoksu. Isäntä vaappuu verkkaisesti puuliiterin suuntaan hakkaamaan puita saunaan ja hellaan. Mökin ovi on puoliraollaan, sisältä soivasta radiosta kuuluu luantain toivotut. Lauantaiehtoon kohokohta, saunominen on edessä. makoisat löylyt. Tuoreen vastan tuoksu ja saunapuhtaana takasin tupaan. Yksinkertainen koti on vaatimaton, kaappeja ei juuri ole, koska ei ole paljon säilytettävääkään. Melkein kaikki, mitä elämään kuuluu, on näkyvillä: astiat hellalla, vaatteet seinällä nauloissa ja lehdet pöydän vierustalla".

Tunnistan tunnelman ja monelta osin maalla on  tullut elettyä tuo entisajan hetki lähes identtisesti. Vielä löytyy Suomesta ihmisiä jotka, ellei kokoaikaisesti, niin ainakin kesällä uppoavat tuohon samaan yksinkertaiseen kokemisen autuuteen.  En kuitenkaan aio ikävöidä kesää nyt. Lapsen kanssa kehuskeltiin tänään talven ensi lumia ja talven mukavuutta (!). Kirjasta tosiaan löytyi tätäkin komppaava kaunis nostalginen kuva:


10 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanat kuvat, ja niin totta että kaikesta löytyy hyviä puolia, jopa lumesta :-D
Teidän torpassa on varmasti juuri tuollainen henki - ja sitä säilytystilan puutetta harmittelen, nykyihmisen kriittisiä eroja esi-isiin on tavarapaljous!

Irmastiina kirjoitti...

Ihana kirja ja ihanat kuvat.

Marianne kirjoitti...

Muistan kun Urpo Martikainen jäi eläkkeelle ja kertoi että akvarelli maalaus harrastus jatkuu entistä innokkaampana ja jäin silloin miettimään että millaisiahan hänen työnsä ovatkaan. Ahaa...ihanaa herkkyyttä ja vanhan ajan muistoja. Pitääpä kysäistä kirjastosta joskos kirja löytyisi sieltä.

Talvi tosiaan alkaa tuntua ihan talvelta. Pakkasta meillä täälä Hämeessä oli tänä aamuna 16 astetta.

Mukavia talvi päiviä sinulle !

kanaemo kirjoitti...

Iiiihania kuvia ja tunnelmia kirjassa! Kyllä, tuollaiseen elämänmenoon pyritään meillä. Tosin nykyajan hirvittävä rahan haaliminen, kulutusjuhla ja se, että kaikki, aivan kaikki on tolkuttoman kallista, teettävät sen, että niska limassa on töitä paiskittava. Yritämme elää niin niukasti kuin suinkin, mutta kun ihan kaikkea ei voi (ehdi) itse tehdä, on sitä rahaakin jostain tultava niitä pakollisia ostoksia varten. Vaikka joiltain osin elämämme kyllä muistuttaa tuollaista entisajan eloa. Polttopuitakin pilkotaan melkein joka ilta töiden jälkeen :D kun talo lämpiää puilla ja pyritään kasvattamaan mahdollisimman paljon omaa ruokaa.

Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

Tiina kirjoitti...

Olipas kiva kun valotit tätä kautta Martikaisen kirjaa, eipä ole tullut ennen vastaan. ihanan tunnelmallisia kuvia!
Ylemmästä kuvasta tuli teidän torppa mieleen :)

Dahlia kirjoitti...

Saila: Meidän torpassa ei tosiaan ole mitään säilytystilaa. Se mua pistikin hymyilemään tuossa tekstissä. Meidän kotikin on niin vanha, ettei säilytystiloja ole paljoa, etenkin kun siihen tarkoitettu kellari on majoitettu. Vanhoja kaappeja olis ihana omistaa! :)

Irmastiina: Joo,yllätti minutkin mukavasti, lahjakas tyyppi! :)

Marianne: Oi, teillä onkin nyt selvästi talvi vaan oli meilläkin tänään -7 ja talven tuntu. Oli siinä kirjassa muutamia aivan ihania muitakin kuvia, mä vaan aina höperryn noista vanhoista taloista. Akvarellit on ihanan herkkiä taitavasti tehtynä. Mukavia talvipäiviä sinnekin! :)

Kanaemo: Teillä on kyllä kiva ja kotoinen elämäntapa siellä! On kyllä tolkuttoman kallista kaikki. Jotain tolkkua olen yrittänyt pitää arvojen suhteen ja vaikuttaa ajassa olevankin paljon ekologisia ja luonnonmukaisa asioita. Tuota omaa ruokaa olis ihana osata viljellä ja tuottaa! :)

Tiina: Se oli kyllä yllättävän idyllinen ja kaunis kirja. Siinä oli teksteissäkin paljon kivaa entisajoista! :)

Tirriliisa kirjoitti...

Totta kyllä, että tunnelman tunnistaa:) Voin kuvitella tekstin olevan vaikka meidän isännästä joka päivittäin kantaa puita ja hakkaa niitä pienemmäksi myös saunaa varten. Onpa ihanan tuntuinen kirja.

katariina kirjoitti...

Kuvat ovat hyvin onnistuneet, niihin on saatu kiinnitettyä vanhanajan tunnelma, en tiennytkään, että Martikainen on noin taitava.
Vielä on tosiaan liian aikaista odotella kesää, nautitaan talvesta kun se viimein tuli:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Maria!
Tässä Päivin blogi, jos haluat vilkaista. Kirjoittaa hyvin, myös viimeajan tapahtumista..
http://mormor6.wordpress.com
Kysyin luvan välittää sulle tiedon, tuli vain mieleen jos sattuisit olemaan kiinnostunut..
Hyviä Jatkoja =)

Dahlia kirjoitti...

Tirriliisa: Teillä on kyllä ihana paikka ja elämänmuoto siellä maalla! <3

Katariina: Kivoja tunnellmia siinä kirjassa oli paljon. Tämä kevät talvi on ihan kiva kun valo lisääntyy! :)

Kaisa: Kiitos Päivin blogiositteesta. Osasi kirjoittaa kauniisti ja koskettavasti, todellakin. Jatkan sen lukemista! :)