perjantai 31. joulukuuta 2010

Joutavuuksien uusi vuosi ;)

Afrikan auringon alla oli junaraiteita pitkin kävellessämme helpompi löytää perille.
Tulin kirjoittamaan uuden vuoden toivotuksia...siis asiaan taasen. Katselin kuvakansion kuvia ja ajattelin tehdä pienen kollaasin mieleenpainuvista hetkistä, mutta jotenkin ne vaan järjestyy paremmin mielikuvina. Ja mielikuvista puheen ollen, olen vihdoinkin saanut Arundhatin kirjan "The God of Small Things" suomeksi (Joutavuuksien Jumala: Arundhati Roy). Siinä on niin vivahteikkaita kielikuvia että suomeksi oli saatava. Suosittelen kaikille. Intialaisen kulttuurin takaa nousee tuttu ihmisyys. Tulee jopa mieleen "Täällä pohjan tähden alla" ja sen henkilöiden kohtalot. Jotain koskien ihmisten luokittelua ja sen tuomaa epätasa-arvoa. Intiassa kastin alimmainen pyyhkii omat jalanjäljet harjalla kontaten (historiassa taaksepäin) ettei häntä arvokkaampaan kastiin kuuluva joudu astelemaan samoisille jäljille. Linnan kylässä vanha eukko ei katso ylös, hiljenee nöyrästi kumartuen papin ajaessa ohi. Hyvä kun uskaltaa olla olemassa hienon papin kanssa samaisella maaperällä. Ikään kuin pappi olisi Jumala ja minkälainen se pappi sitten olikin kun lukijana pääsi tutustumaan...Arunhatin kirjassa kuvataan Pieniä hetkiä kun tämä ihmisen luoma jaottelu ja epäoikeudenmukaisuus, ahneus ja omahyväisyys häviää ja ne kuvaukset ovat niin kauniita.
"Vuosisatoja tiivistyi yhteen haihtuvaan hetkeen. Historia seisoi nyt väärällä jalalla; se hylättiin kuin vanha käärmeennahka. Sen merkit, arvet, vanhojen sotien haavat ja takaperin kulkemisen ajat putosivat pois. Sen poissaolo jätti jälkeensä auran, himerryksen, selvän kuin vesi joessa tai aurinko taivaalla. Yhtä selvän kuin on hellepäivän kuumuus tai kalan nykiminen siiman kiristyessä. Niin itsestään selvän, että kukaan ei huomannut."
Joten näin uutta vuotta miettiessäni, päädyn näihin ajatuksiin.  Toivon kaikille ihania kohtaamisia, lämpöä ja välittämistä. Ennakkoluulotonta olemassaolon iloa. Tartutaan kiinni arjen tuomiin pieniin hetkiin, josta koostuu elämän suurimmat asiat. Ja edellisen kirjan kielikuvaa käyttääkseni. Kaikillapa meillä on asenteita hylättäväksi kuin käärmeennahkaa. Siinä uuden vuoden haastetta. Mikäpä ei olisi ihanampaa kuin joen veden ja auringon aura.

Oikein hyvää uutta vuotta! <3

11 kommenttia:

Siru71 kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta siullekin!

Dahlia kirjoitti...

Kiitos kovasti ja tosiaan sinne sitä samaa!

Enna kirjoitti...

Kiva oli tavata! :)
Tunteidentäyttämää ja jonkin verran joutavuuksiakin sisältävää uutta vuotta! Kaikkea hyvää! :)

Dahlia kirjoitti...

Enna: Kiitos samoin. Oli tosi kiva tavata! Selvisin kolaroimatta kotiinkin;) Oikeen hyvää ja onnellista uutta vuotta! =)

Saila kirjoitti...

Onnellista uutta vuotta sinulle ja koko perheellesi, pikku koiraa unohtamatta! Kiitos viisaista sanoistasi, niistä jää usein jotain pientä mieleen, pientä pähkinää mietittäväksi. Tässäkin jutussa oli koskettavia asioita ja viisauksia. Näitä asioita on hyvä miettiä.

Dahlia kirjoitti...

Saila: Kiitos ja samaa sinne! Miten kauniisti osaat sanoa. Siks toisekseen meidän koirukin on iloinen muistamisesta. Ikävästi sillä aina alkaa tämä uusi vuosi kun joutuu menemään piiloon pelästyessään tuota pauketta ulkona. Sulle kuten myös Ransulle ja Mustille oikeen hyvää uutta vuotta! =)

Maria kirjoitti...

Tuo kirja täytyy etsiä käsiin...

Oikein hyvää uutta vuotta koko perheelle!

Dahlia kirjoitti...

Ihan oli kirja sieltä paremmasta päästä.Suosittelen! Ja koko teidän perheellä kans oikein hyvää uutta vuotta! =)

Enna kirjoitti...

Kysäisenpä vielä, onko kirja se mistä kerroit tavatessamme? Vaikutti ja vaikuttaa tässä mielenkiintoiselta, täytyy hankkia se käsiin ja silmiin jostain. :)

Dahlia kirjoitti...

On se se kirja! Jos sun silmä nyt antais sun lukea. Kirjastosta löysin tämän suomalaisen version. Kun pääsin vauhtiin en pystynyt laittamaan käsistä joten suosittelen!

Enna kirjoitti...

Hyvä, täytyy sitten vaikka tiirailla ykkellä silmällä, jos molemmat ei pelitä. :) Ei vaan,
kyllä molemmat jo lukea jaksaa, täytyypä poiketa kirjastoon. :)