keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Braverman rocks!

Katsoin tänään ruotsalaiselta kanavalta tyypillistä ohjelmaa laihduttamisesta ja siinä päädyttiin aivan oikein siihen tosiasiaan, että todellinen laihtuminen liittyy siihen että "kuluttaa enemmän kuin syö". Diettikirjallisuus on yksi monista oikopoluista, joihin ihmiset "lankeaa" helpon laihtumisen toivossa ja ( joku kirjoittaa helpon rahan toivossa) ;). Ikävä kyllä yksi helmi hukkuu näiden kirjojen joukossa, koska käsittelee mielestäni terveellistä elämää diettikirjana, vaikka on minusta huomattavasti enemmän terveellinen elämäntapa-kirja ja todella suositeltava!

Usein puhutaan metabolismeista ja elinten toiminnoista mainitsematta, miten suuresti aivot niitä säätelee. Bravermanin kirjasta saatu oivallus oli tarkka kuvaus siitä miten näihin prosesseihin voi vaikuttaa ja pysyä terveenä sekä laihtua. Kaikki me ollaan opittu että serotoniini vie masennuksen, mutta vastaavia yhtäläisyyksiä on huomatavasti enemmän ja niihin voi vaikuttaa terveillä elämäntavoilla. Joten jos ei säikähdä vaikeiden välittäjäaineiden nimikkeitä kuten asetylkoliini jne... voi tämä olla tietoa jolla on positiivinen vaikutus arjessa. Ilokseni olen onnistunut kohta pudottamaan 10 painavaa kiloa. Osa on toki sitä vanhaa totuutta, että syön vähemmän kuin kulutan, mutta osa voi olla sitä, että tietty ravinto on sitä nk. funktionaalista ruokaa, joka antaa kyytiä koko systeemille!

...lisättäköön tähän vielä, että tämä on meille puutarhaihmisille ihan sopivaa luettavaa koska luomu- yrtit, vihannekset, hedelmät, siemenet ja mausteet sekä muut luonnon antimet ovat hyvin keskeisiä tässäkin elämänviisaudessa...


5 kommenttia:

Pumita kirjoitti...

10 kiloa! Wautsit, hienosti tehty!
Itse en usko mihinkään muuhun kuin siihen yksinkertaiseen matematiikkaan että kun on debet ja kredit tasoissa niin on painokin. Jos jompi kumpi on suurempi niin se näkyy vaa´alla. Siinä mielessä täytyy tietysti antaa kyytiä kropalle ettei saa syödä liian vähän koska silloin kroppa alkaa käydä säästöliekillä ja säästää pahan päivän varalle. Moni pilaa aineenvaihduntansa jatkuvalla laihduttamisella. Yksi tuttava lakkasi laihduttamasta ja paino putosi puolessa vuodessa 7 kiloa. :)

Uskon että ihmiset yleisesti ottaen tietävät kuinka eletään terveellisesti. Mutta on ihan eri asia tietää kuin tehdä se. ;)

Dahlia kirjoitti...

Kiitos!

Olen kans ymmärtänyt että jojo-laihduttaminen on elimistölle tosi raskasta ja epäterveellistä. Onnistunut painonpudotus onkin elämäntavan (syömistavan) löytämistä. Debit ja kredit on ehdottomasti se juttu. Aivan liikaa on kuitenkin niitä laihduttajia, jotka kyllä vähentää ruokaa, mutta syöty ruoka on ravintoarvoiltaan ala-arvoista ja sen takia imu sokereihin yms. on kovempaa. Terveellisen ruuan syöminen vaatii hiukan tietoa (tämä kirja oli vähän perinpohjaisempi kuin ne joita olen aikaisemmin lukenut) ja viitsimistä. Hirveän paljon kalliimmaksi se ei tule jos jättää roskaruuat vähemmälle...ja siinä kai se on se asian ydin, kuten sen jo sanoit; TEHDÄ se eli voittaa oma mukavuudenhalu ja välillä kaikenlaiset mieliteot (joskus kai niitäkin voi hiukan salllia eikä ne millään ruualla kokonaan häviä;) jos muuten on homma hanskassa).

Jotenkin tuntuu, että tähän liityy psykiologisesti se sama kuin muutenkin elämään; itsekuri ja määrätietoisuus (järki) täytyy olla mielitekoa (tunnetta) hallitsevampi mutta kuitenkin niin että tunteillakin (mieliteoilla tässä tapauksessa) on sijaa!

Tänä keväänä on huomattavasti kivempi siirtyä kevyempiin vaatteisiin =)

ienni kirjoitti...

Fick boken idag på posten. :) Ska med iver börja förkovra mig i den. Tack för tipset!

Anonyymi kirjoitti...

Onnea, hieno suoritus!!
Tieto on hyväksi,
vaikeinta on se itsekuri.
Mie lähden hankkimaan sitä salilta ja työssä todennut, että nivelet paukkuu liikaa, lihasmassa hyvää tuossa painonpudotuksessakin.
Parasta kai se on löytää se oma tapa olla terve ja hyvinvoiva ;-)
Mukavaa viikonloppua! Ollaan yhteyksis ;-) A-K

Dahlia kirjoitti...

Ienni: Du kommer att köpa hem en massa kryddor;)

A-K: Tieto ja itsekuri...siinäpä vasta pari! =) Noita lihaksia munkin kroppa tarttis lisää. Hiukan on tulut pikkuista kanniskellessa, vähän niinkuin varkain ;)